L 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> Mira Hastánc
Gyűjteményem

 

Mira Oriental Art BLOG


LETÖLTHETŐ ANYAGOK:


Hastánctörténet   Hastáncosok a hastáncról   Hastánc Legendák   Csakrák   A muszlim fürdőkultúra   Andragógia   Edzéstan

Kismama hastánc - Ajánlás   Kismama hastánc Óravázlat   Rekreació

Módszertan formagyakorlatok (32x8)   Módszertan Óravázlat + Etikai Kódex

Táncfolklorisztika 3db   Gül Baba   Népszokások

Művészettörténet   RITMUSOK (alap-keleti)   Reflexológia   Szimbolika

A drágakövek hatnak rád   A piramisok rejtélye   Asztrodiéta

Egyiptomi horoszkóp   Meditálás színekkel   A lélekerősítés technikái

Carpe Diem by Darnel Christian   Meditációs Gyakorlat by Darnel Christian

A vízipipáról  Sminkelési és testápolási tanácsok Adatlap - Tájékoztató (Gyermek)  Óravázlat - Szépkorú Hölgyeknek ADATLAP


RÓLUNK ÍRTÁK


Raks Sharki - a bombabiztos csábítás
2005. 04. 13. 14.03 (stop.hu)

A hastánc kreatív táncformaként és edzésként egyaránt megállja a helyét a manapság reneszánszukat élő közel- és távol-keleti mozgáskultúrák között.

Orientális tánctörténet

A világ egyik legrégibb, és a mai napig szinte változatlan formában fennmaradt tánca az orientális tánc. Eredeti arab neve: Raks Sharki, szó szerint azt jelenti, hogy a "Kelet tánca". A hastánc gyökerei az ókori világ termékenységi szertartásaihoz vezetnek vissza, de a mai napig kapcsolódik a bőséges gyermekáldás gondolatához. Egyiptomban például ma sem képzelhető el esküvő hastánc nélkül, és szokássá vált az is, hogy fényképet készítenek, amelyen a fiatal pár a hastáncosnő hasára teszi a kezét, ezzel szimbolizálva vágyukat, hogy a kapcsolat termékeny legyen. Az orientális táncot azonban a nők eredetileg sokszor maguk között táncolták, nem ritkán szülő nő körül a vajúdás megkönnyítésére, vagy éppen a maguk és társaik szórakoztatására.

Nyugati térhódítás

A modern hastánc története 1893-ban a chicagói Világkiállításon kezdődött. A baletthez és a fűzővel karcsúsított nőalakokhoz szokott amerikaiakat sokkolta, amit láttak, mégsem tudtak ellenállni neki. A századfordulón és a szecesszió korában a művészetekre jellemzővé vált a Kelet felé fordulás, ami több tehetséges táncost inspirált az orientális tánc felfedezésére és előadására. Ekkor alakult ki a mai napig élő "cabaret style", azaz revü stílus is.

Napjainkban a nyugati kultúrákban újra teret hódított magának ez a ma is élő és folyamatosan változó táncstílus, mely talán éppen a sokrétű mozgásformának és a tánc közbeni szellemi, lelki átlényegülésnek köszönheti töretlen népszerűségét.

hast3.jpgBombabiztos csábítás

Az orientális tánc a mai napig misztikus csábítóeszközként él a köztudatban. A férfiakra gyakorolt erotikus hatása vitathatatlan tény, amely nemcsak a mozgásformából fakad, hanem abból az átlényegülésből is, amelyen a táncosnő keresztülmegy, ha táncolni kezd. A hastánc burkolt szexuális üzenetére jó példa, amikor a táncosnő botot használ. Noha a bot eredeti egyiptomi tánckellék, a mai férfiak körében általában nem arat nagy sikert, mert nem látják meg benne az erotikát. A táncosnők viszont jól szórakoznak: a bot, amit a nő úgy forgat, ahogy akar, azt szimbolizálja, hogy úgy bánik a férfival, ahogy neki tetszik…

Magyar szeráj

A Gül-Bahar Hastáncstúdió 2002-ben alakult Budapesten, a IX. kerületi Dési Huber István Művelődési Házban. Szebellédi Erika táncoktató vezetésével félévente indulnak kezdő kurzusok. A tanfolyamok legkitartóbb és legtehetségesebb növendékeiből álló fellépő csoport jelenleg nyolc főből áll - Szebellédi Erika (Gül-Bahar), Dobos Krisztina (Mira), Földesi Anna (Anthea), Krauszné Bogdán Piroska ( Phirizad), Mazányi Judit (Jumanah), Papp Györgyné Klári (Kahina), Süveges Anita (Aviva), Szantner Judit (Suraya) -, de létszáma folyamatosan bővül. A magyar lányok több rangos fesztivál közönségét is meghódították már műsorukkal, melynek során a nézők megismerhetik a hastánc különböző típusait; a gyertyával, vagy fátyollal előadott lassú tánctól, a pergő és energikus dobszólóval kísért szenvedélyes mozdulatsorokig.

Gül-Bahar Tel: 06-30-392-3497
gulbahar@freemail.hu

hast4.jpg
FORRÁS: Eredeti cikk

 

 

 

 

Fellépéssel kapcsolatban hívd a +36-20/9975-426 számot,
vagy e-mailen: mira.dk@gmail.com